sunnuntai 21. joulukuuta 2014

Liikuntaharrastukset osa 2: Roller Derby

Liikuntaharrastuksista lisää. Tänään luvassa mulle hyvin tärkeä harrastus roller derby.

Roller derbyä pelataan Quad-luistimilla lähes soikealla radalla. Kyseessä on fyysinen kontaktilaji. Molemmissa joukkueissa on 14 pelaajaa, joista kentällä on viisi pelaajaa kerrallaan, neljä blockeria ja yksi jammeri. Jammeri tekee pisteitä ohittamalla vastustajan pelaajia, jokaisesta ohitetusta pelaajasta saa pisteen. Blockerit yrittävät estää vastustajan jammeria laillisesti taklaamalla ja estämällä. Kentällä on lisäksi seitsemän luistimilla olevaa refeä eli tuomaria ja 11 luistimenta toimitsijaa. Peliä pelataan yhteensä 2 x 30 minuuttia, kahden minuutin erissä. Kaikilla luistimellisilla ihmisillä on pakollisina kypärä, kyynär-, polvi- ja rannesuojat, lisäksi pelaajilla on hammassuojat.



Quad-luistimia

Aloitin roller derbyn joskus syksyllä 2013. Olin puolison houkuttelemana katsomassa näytösottelua Tapahtumien yössä ja jotenkin mut tempaistiin näyttämään pisteitä. Derbyssä on siis pelaajien lisäksi tuomareita ja NSO'ita eli nasuja eli toimitsijoita ilman luistimia. Ensin mut vei mukanaa nasuttaminen. Se sisältää mm. pisteidenlaskua, rangaistusboksissa rangaistuksien kellottamista, rangaistuksien ylösottamista jne.


Näytösottelusta Pride-viikolta Narinkkatorilta 2013

Sitten kaveri alkoi houkutella luistimille. Aluksi jaksoin väittää vastaan, että enhän mä voi, murran vaan luuni. Kokeilin kerran ja en ees pysynyt pystyssä ilman apua, mutta olin myyty. Ne quad-luistimet olivat niin mun juttu. Aloitin Fresh Meat-kurssin, eli pelaamisen alkeiskurssin. Olin sitä mieltä, että musta tulee pelaaja. Kävin luistelutreeneissä, off-skate -treeneissä, mäkijuoksemassa ja mitä kaikkea nyt olikaan tarjolla. Olin ihan rapakunnossa, mutta pikkuhiljaa se kunto alkoi nousta. Sitten tuli huonompi jakso psyykkisesti ja lähes kaikki luistelu jäi. En saanut tehtyä perusosaamistestejä, ja se masensi jotenkin lisää, enkä tiennyt mitä tehdä.

Fresh Meat -kurssilta

En halunnut lopettaa luistelua, mutta ei mua oikeastaan pelaaminen kiinnostanut. Sääntökokeeseen lukiessa innostuin säännöistä. Ja tähän päädyttiin. Tuomaroiminen on mun juttu. Rakastan sääntöjä ja tykkään katsoa peliä tuomarin näkökulmasta.


Oikeastaan ei voida puhua edes harrastuksesta, vaan elämäntavasta. Kaikki viikonloput, ja iso osa arkipäivistäkin menee peleissä tai treeneissä ympäri Suomea. Jäädessäni keväällä pois töistä taisi olla monta kuukautta putkeen joka viikonloppu joku peli jossain, mm. Joensuu, Lahti, Pori, Helsinki.... Hienoja reissuja on tehty myös Norjaan ja suunnitteilla on alkuvuodesta käydä ainakin Tanskassa ja ehkä myös Floridassa. 

Jos kiinnostuit, niin kannattaa seurata paikallisen derbyseurasi tiedotusta Facebookista. Ainakin Lahdessa ja Helsingissä on alkamassa fresh meat-kurssi alkuvuodesta. Jos on mitä tahansa kysyttävää, niin saa kysyä !

Ja miten tämä liittyy mun projektiin? Oheisharjoitteluineen tämä on todella fyysinen laji. Treenaan itse pelaajien kanssa, joten ihan mistään kevyestä treenistä ei ole kyse. Treenejä on niin monta kertaa viikossa, kun jaksaa käydä. Itselläni on tavoite alkuvuodesta palata radoille, lähes koko vuoden kestäneen hiljaisen vaiheen jälkeen. Katsotaan, että miten muu treeni sitten osuu derbyn kanssa yhteen !


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti